Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/orpheusi/public_html/beingenergybg.com/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Интервю за списание Усури - Бидейки Енергия

Бидейки Енергия

Switch to desktop Register Login


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/orpheusi/public_html/beingenergybg.com/components/com_k2/models/item.php on line 881

Интервю за списание Усури

Прочетете интервюто на Краси Проданов с Майлс Рийд и Аерин Александър по повод семинара "Древни практики за модерни времена."

Майлс Рийд и Аерин Александър разговарят с Краси Проданов
Интервюто е публикувано в БР. 79 от 2010 г. на списание Усури по повод семинар на 23 И 24 ОКТОМВРИ 2010 г. в София.

ВЪПРОС: Идвате в София, за да помогнете на хората да пречистят и обновят ума, тялото и духа си – кой е най-лесният начин за това?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: На първо място, най-важно е да вземеш решение, да си поставиш цел да го направиш. Второто нещо е да имаш информация, да знаеш колкото се може повече, за да можеш да насочиш действията си. Най-общо, ние гледаме какви мисли и вътрешни представи има човек и как те влияят на взаимодействието между тялото, ума и духа - мислите и емоциите са водещи в това въздействие. След това е важно как човек спи, защото тъкмо по време на сън тялото ни обработва информацията от целия ден, за да се възстанови, да активира всички лечебни механизми. По един духовен начин се свързваме със света на енергията, когато съзнателната част на ума ни не е активна. После разглеждаме какво яде човек, като разширяваме това и до нещата, които слагаме върху кожата си и всичко, с което влизаме в контакт – това е пакет информация, постъпваща в нашето тяло. След това идват взаимоотношенията – как се отнасяме с другите хора, как се отнасяме със себе си, как се отнасяме със света. Когато става дума за токсини, ние ги разглеждаме обикновено като замърсители на храната и на околната среда, като смога например, но ако разгледаме нещата по-детайлно, токсини са всички тези неща, които причиняват блокаж на собствените ни механизми за възстановяване и лекуване, така че можем да прибавим и сферата на мислите и емоциите. В китайската медицина например има традиция да се гледа на емоциите и мислите като на физически агенти, които директно влияят върху органите на тялото. Нашите всекидневни преживявания също действат като бариери. Когато си мислим че нямаме достатъчно, или се гневим на близките си и колегите си, и изобщо всички преживявания, които водят до затруднени отношения с хората около нас, действат като токсини. По време на семинара в София ние ще изследваме всичко това.

ВЪПРОС: Разкажете ни за основата на системата, която следвате, какъв е произходът й и как се насочихте към нея.
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Системата произхожда от нашия житейски опит. Майлс е лекар по образованиеа а самата аз по идея на Карлос Кастанеда съм учила за физиотерапевт и кинезитерапевт. Същевременно с това и двамата сме обучени в шаманските традиции на Виждащите от древно Мексико. Освен с тези две области на познанието, Майлс е запознат и с трета, идваща от древен Китай – традиционната китайска медицина, но и аз самата съм учила даоизъм от един от колегите на Карлос Кастанеда, Тайша Абелар. Затова нашата система идва от всички тези различни традиции. Бих казала, че в момента живеем в най-доброто време, защото тъкмо сега науката ни показва как тялото, ума и духа са свързани помежду си, т.е. всичко това, на което ни учат древните познания, днес може да бъде доказано научно.
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Важен аспект от нашата работа са и принципите на движението. Аерин е опитен инструктор в тази област. Чрез движението човек може да достигне до нови нива на възприятие, но то има също така и директно влияние върху здравето. В китайската медицина движенията на физическото тяло и на енергиите са съществен аспект как разбираме и предаваме информацията във всекидневието си. Чрез движение също така ще се опитваме да предаваме информация и на семинара си в София.

ВЪПРОС: Много хора познават Кастанеда най-вече от книгите, в които главен герой е Дон Хуан, но не знаят нищо за практическата страна на философската система. Какво всъщност преподава Дон Хуан?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Самите книги в по-голямата си част съдържат описание на изживяванията на Карлос Кастанеда и неговите колеги, в тях почти няма инструкции. Самата цел той да създаде група от чираци е за да може да предаде на практика какво означават тези преживявания и да даде насока как могат да се прилагат днес. Това е много прагматична система на познанието, основната й предпоставка е, че живеем в енергийна Вселена и че човекът е също енергийно същество. Затова всичко, което правим, е свързано с енергията. По съвсем прагматичен начин гледаме как нещата около нас влияят на нашата енергия. Гледаме на живота си от гледна точка на енергийното въздействие и го прилагаме към нещата, които вече споменахме - как спим, как ядем, каква представа имаме за себе си и как се отнасяме към другите. След това правим корекция, настройване така, че да имаме най-добър ефект по отношение на енергията си. Интересуваме се от това да имаме възможно най-добро разпределение на енергията, защото така имаме по-обхватно, разширено възприятие, в живота ни има усещане за цел и смисъл. Тази традиция, която идва от много древни времена, е изключително динамична. Основните й принципи трябва да се адаптират, да отразяват Настроението на времето. Карлос Кастанеда го нарича Тонала на времето. Всеки даден момент от времето има свое специфично настроение на реалността. В този смисъл тази традиция не е фиксирана, а се адаптира към света в зависимост от Настроението на времето. Например, в момента основен компонент на Настроението на времето е ерата на Интернет. От появата на Интернет се получи революционна промяна в разпределението на информация. Традиции, които в миналото са били обвити в тайнственост и са били известни на много малки групи хора, сега са достъпни чрез Интернет. Например, традициите на древно Мексико през по-голямата част от времето са били скрити. Едно от нещата, които Карлос Кастанеда и неговите колеги правят, е да направят това знание достъпно. Защо? Защото такова е Настроението на времето и сега се придвижваме към следващата крачка – взаимосвързване, взаимен обмен на знание.
Последното нещо, което бих добавил, е това, че трябва да сме самоосъзнати, за да имаме избор. Последното нещо, като извод от всички останали е, че ние разполагаме с абсолютно всичко, за да преминем през това екстравагантно пътешествие, което е нашият живот.

ВЪПРОС: Всяка духовна култура е разработила комплекс от движения, които енергитизират и носят редица блага на духа и тялото – така е в Йога, така е и в системата Паневритмия на един български учител, наречен Беинса Дуно. Затова ни е интересно как въздействат енергийните движения, които вие преподавате.
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Първото нещо, което трябва да разберем, е че от хиляди години човешките същества са се движили, за да се свържат с духа. По същия начин, по който Беинса Дуно е учил хората да се свързват с духовното чрез танци и да почитат връзката си с духовното, осъзнатото движение ни свързва с тази част от нас, която е по-голяма от самите нас - онова, което Карлос Кастанеда нарича енергийно тяло или нашия по-висш Аз, директно свързан с Вселената, с безкрайността и с духа. Във всяка традиция – например в Йога и дори във Фелденкрайс, която е по-научна, или в Ци гун, чрез движението се възстановява физическото тяло, за да може то да се свърже с духа, да се призове духът отвътре. Това, което се случва, когато растем, е че копираме начина на движение на родовата си линия. Ние възприемаме ценностите и вярванията на семейството си и губим способността си да се движим в колективно съзнание, както е при Паневритмията, да се движим съзнателно за висшия Аз и за цялата общност. Затова движенията, които преподаваме, учат да възстановяваме енергията на физическото тяло, на потока енергия през тялото, за да можем да се слеем отново с духа и с Вселената. На семинара в София ще покажем движения, чрез които ще осъзнаем, ще си припомним, че сме дух тук, в този свят.

ВЪПРОС: Комбинирате традиции от различни краища на света – към китайската медицина прибавяте шаманизъм. Възможно ли е такова съчетание да е успешно?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Когато станах ученик на Карлос Кастанеда, бях вече практикуващ лекар. На всеки един от нас беше казано по нещо първия път, когато се срещнахме. Причината, поради която духа ни е довел при тях. На мен ми бе казано (нещо подобно беше и за Аерин), че моята цел е да изградя мост между света на Дон Хуан и медицината. Карлос Кастанеда и Карол Тигс ме вдъхновиха се да се потопя в света на китайската медицина. Те ме окуражиха да търся начини да интегрирам в нея и а тяхното знание – не само в китайската медицина, но във всички други традиции, търсещи начини тялото, ума и духа да бъдат в баланс. Целта ни в София сега, пък и на семинарите, които ще водя през следващите години, е да покажем как се допълват традициите на Виждащите от древно Мексико с тези на съвременната медицина. Колкото до китайската медицина, тя също разглежда преминаването на енергията през тялото. Терминологията може би е различна, но става дума за едно и също нещо и в шаманизма. От историческа гледна точка, в самата традиция на шаманите от древно Мексико има момент, в който един от лидерите на линията на Дон Хуан идва от Китай. Той бил майстор по бойни изкуства – такива хора по принцип имат познания и в областта на китайската медицина. Това означава, че тогава е имало директно взаимодействие на двете традиции и са внесени редица нови елементи.

ВЪПРОС: Д-р Рийд, какъв е начинът да се съхрани познанието, което сте приел директно от Карлос Кастанеда? Получавал ли сте в контактите си с него напътствия за това?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Един от начините е да живееш тези принципи и да ги споделяш, да споделяш своето разбиране и опит. Карлос Кастанеда винаги казваше: “Недейте да ми вярвате, идете и пробвайте това сами...” Най-важното е да превърнем тези принципи в наш собствен житейски опит, да ги приложим на практика и да видим какво се получава, защото те имат различно значение за всеки един от нас. Но той твърдо вярваше в това, че човек трябва да събуди виждащия вътре в себе си, тази част от нас, която е свързана директно с Източника, Безкрайността. Много е важно също така да сме постоянно отворени и осъзнати, за да виждаме как енергиите текат в момента. Да виждаме как принципите, които ни е предал, могат да бъдат приложени в света, който живеем днес, задавайки въпроса отново и отново и адаптирайки се към отговора...
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Искам да добавя това, че единият начин да запазим учението е чрез практикуващите го. За Карлос Кастанеда най-важното бяха практикуващите групи, той малко се интересуваше от това да се съхрани знанието – да пазиш, да държиш нещата, това може да бъде много егоманиакално: "Това е мое!". Учеше ни да споделяме и да виждаме какво се случва след това. Много важна за него беше промяната. Той непрекъснато променяше всичко – точно вечерта преди някой семинар, на който трябваше да представим дадена серия движения, той идваше и в последния момент, за наш ужас, ги променяше. За него най-важното беше практикуващите групи и присъствието на колкото се може повече осъзнати хора на планетата, за да предизвика по този начин световна промяна на съзнанието.

ВЪПРОС: Прочетохме, че сте организирали семинар в будистки център. Каква атмосфера се създаде там?
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Чудесна! Фантастична!
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Част от Настроението на времето днес е взаимодействието на различни традиции, обменът между тях. Интересно беше, че имаше участници, които живееха в будисткия център “Шамбала”. На нашите общи срещи, където имаше практикуващи тези две различни традиции, всички много често реагираха с “да, това ми е познато, ние просто го наричаме по друг начин...” Беше невероятно да открием, че толкова много принципи са подобни, въпреки разликата в терминологията. Това също ни даде усещането за готовност, защото както споменахме, тази традиция е била пазена в тайна толкова дълго и сега, когато се отваря за всички, тя е крехка и е небходимо време, за което да се държи здраво, да добие компактност. За повечето традиции този процес е отнемал стотици години. Но когато бяхме на този семинар - и това се случва все по-често, нещата се ускоряват все повече, движат се все по-бързо и затова тази среща на различни традиции, духовности и идеи е много вълнуваща!

ВЪПРОС: Планирате ли да направите отново нещо подобно?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: Да, абсолютно!

ВЪПРОС: Аерин, позволете ни да прехвърлим разговора към метода Фелденкрайс, с който си служите. Наричат го “Метод за учене”, но как бихте го обяснили вие...
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Моше Фелденкрайс е роден в Украйна, по-късно отива да учи в Париж. Той е бил съвременник на Карлос Кастанеда – и двамата са имали научно образование. И двамата много обичали да се движат и практикували бойни изкуства. Фелденкрайс казва, че с порастването човек си изработва движения по навик. От този момент нататък се движим по един и същи начин – ставаме по един и същи начин, сядаме по един и същи начин... След 40-50 години повтаряне на едно и също движение, човек започва да изпитва различни болки – в кръста, в гърба... Той смята, че трябва да намираме различни начини за движение, за извършване на едни и същи действия. Доста хора възприемат упражненията като вдигане на тежести, въобще нещо свързано с голямо усилие, а при този метод човек се учи като малко дете как да се изправя, как да сяда... За децата това не е свързано с усилие, напротив – то е забавление! Едно от чудесните неща в метода е това, че подобрява еластичността на мозъчните клетки, което не се случва при обикновените упражнения. Самото лечение се извършва с малки движения, целта му е да облекчава болка, човек да се чувства като цяло по-добре – да храносмила по-добре, да спи по-добре... Изобщо, множество такива положителни вторични ефекти...

ВЪПРОС: В наше време се говори много за това кое е здравословно и кое унищожава човешката същност. Каква е вашата концепция за стойностен живот и пълноценно хранене?
Д-Р МАЙЛС РИЙД: О, това е голяма тема. Добре, ще ви дам нашата рецепта – положителни мисли за самите нас, добра грижа за тялото като общност от органи, добри взаимоотношения с другите. Бъдете винаги нащрек, бъдете любопитни, бъдете интуитивни и никога не забравяйте да оставяте място за магичното в живота си.

ВЪПРОС: Накрая един въпрос с намигване – как предпочитате да прекарвате свободното си време, в медитация или на риболов?
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Определено в медитация, в никакъв случай на риболов – не са ни останали много риби в океаните... Убиваме всички животни... Медитация, работа с дърветата, кино...
Д-Р МАЙЛС РИЙД: И повече смях!
АЕРИН АЛЕКСАНДЪР: Да, ако сме твърде сериозни, това означава, че прекалено много мислим. Всичко във всекидневието ни може да се превърне в медитация – готвенето, миенето на чиниите, всичко, което правим осъзнато...


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/orpheusi/public_html/beingenergybg.com/templates/gk_restaurant/html/com_k2/templates/default/item.php on line 148
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре